2009. február 7., szombat

Az első lépések: anyagbeszerzés

A kemencebence.hu oldalon található leírásokat, képeket áttanulmányozva (több hétig tartott) rájöttem, hogy ezt is úgy kell kezdeni mint egy házépítést. Az alapoktól, anyagbeszerzéssel kezdve.
De előtte még el kellett döntenem, hogy milyen típusú és nagyságú kemecét építek. Van búbos, dongaboltozatos, első- hátsókéményes, kisebb, nagyobb. Szóval ahány annyiféle.
Én a dongaboltozatos, elsőkéményes mellett döntöttem, 80x90 cm-es sütőtérrrel.
Hogy mi kell egy kemencéhez: Az alapba beton, vas, a falazathoz tégla, homok, mész. A sütőtérhez megfelelő minőségű tégla. Ezt egy volt kollégámtól kaptam, Ő ugyanis elbontott egy kb. 100 éves házat és az abban lévő un. nagyméretű, kézzel vetett tégla felel meg annak az igénybevételnek, amit egy kemence sütőterében lévő hő okoz.
A sütőtér tégláinak összeállításához un. kályhás agyag kell, amit aFertőszéplaki téglagyárból vett nyers tégla és homok 50/50 %-os keverékéből állítok elő.
A sütőtér alá, úgynevezett hőtükör kell, amire tört üveg a legalkalmasabb. Riadóztattam a rokonokat, ismerősöket, hogy a számukra már használaton kívüli dunsztos, sörös, boros, pezsgős, stb. üvegeket ne dobják ki, mert az még jó szolgálatot tesz a kemencében.
Mivel a kemencére ajtó is kell, utánanéztem a neten, milyen a választék. Találtam is szebbnél szebb ajtókat, de sajna horror áron. Ezért úgy döntöttem, hogy magam megcsinálom.
Mosonmagyaróváron találtam egy kovácsoltvas termékeket forgalmazó céget, ahol nagyon kedvező áron be lehet szerezni az alapanyagokat, itthon meg barkácsoló ember lévén összeállítom az ajtót. Mivel magam készítem, nekem ez lesz a legszebb.
Aztán kell még egy hőmérő is, hogy tudjam mikor kell berakni a sütnivaló finomságokat. Ezt is találtam a világhálón, aminek a megrendelése folyamatban van.
Nos itt tartok: üveg, tégla, agyag, ajtó, hőmérő. Várom a tavaszt, hogy elkezdhessem az alapozást, de addig még le kell gyártanom az ajtót. Ha meglesz felteszek ide egy képet róla.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése